Brandurile mari au intotdeauna o autoritate foarte mare a site-ului. Autoritatea site-ului este un indice relativ in functie de numarul si calitatea link-urilor pe care un site le primeste. Insa, pentru pozitionarea pe Google pot fi luati in calcul si alti factori precum: relevanta tematica, calitatea continutului, EEAT (Experienta, expertiza, autoritate, trustworthiness – increderea), partea tehnica a site-ului, optimizarea on-page si multe altele.
Iata indicii site-ului Lego.com:
Ce probleme am gasit?
Problema 1: Lipsa traficului organic pentru cautari nebranduite
Una dintre cele mai frecvente probleme ale brandurilor mari este lipsa traficului organic nebranduit. Brandurile mari sunt foarte cunoscute si atrag foarte multe vizite de pe Google sau chiar direct de la persoane care cauta explicit numele brandului.
Lego.com are un procent de 5% cautari nebrenduite.
Nu este un lucru rau sa ai foarte multe cautari branduite. Este absolut normal si in acelasi timp aduce si foarte multe vanzari si profit. SEO poate contribui la cresterea popularitatii brandului, insa o buna parte din traficul branduit vine din partea oamenilor care oricum erau decisi sa caute Lego si produsele lor. Astfel, traficul branduit nu aduce in mod direct clienti noi. In schimb, accentul optimizarii SEO ar trebui sa fie pe cautarile nebranduite mai ales atunci cand vrei sa iti cresti cota de piata in raport cu alti competitori.
Un exemplu de brand care obtine mult mai multe cautari nebranduite este ikea.com:
Ikeaobtine 5,1 milioane vizite organice nebranduite doar in SUA, avand un trafic organic total de 173 milioane:
Problema 2: Pierderea oportunitatilor pentru cautarile branduite
Articole informationale publicate pe site
Pe de alta parte, inclusiv la cautarile branduite, brandurile mari pierd oportunitati imense de a acapara mai mult trafic organic si inclusiv profitabilitate.
Spre exemplu, exista cuvinte cheie neadresate de Lego, dar adresate foarte bine de site-urile mai mici. Spre exemplu: „most expensive lego set”
De sigur ca si existenta acestor articole pe site-urile mai mici pot ajunge sub o forma sau alta sa aduca venituri companiei Lego, insa cel mai probabil la o profitabilitate mult mai mica in prisma faptului ca site-urile mai mici promoveazacumpararea de pe site-uri cu care sunt afiliati precum Amazon:
In cazul de fata, Lego are un program de afiliere si a fost inclus intre optiunile de cumparare, ceea ce este un lucru foarte bun.
De sigur ca se poate ridica obiectia costurilor necesare pentru a obtine aceste rezultate organice, insa dupa cum putem vedea in captura de ecran, articolul publicat de brickeconomy.com generaza 13,5 mii de vizite lunar doar de pe motoarele de cautare.
Avand in vedere ca rata de conversie pentru un articol de acest gen poate fi intre 0.5% si 1% (sursa), sa presupunem ca acest articol va avea o rata de conversie de 0.1%, doar ca sa fim foarte pesimisti. Considerand o valoare medie a comenzii de 500 de euro (deoarece atat costa produsele de pe pagina respectiva), folosind calculatorul nostru de venituri SEO, obtinem:
Venituri pe luna: 6,750 euro
Venituri pe an: 81,000 euro
Aceste venituri ar fi generate doar in prisma unui singur articol.
Paginile de produs/categorii
Inclusiv pentru paginile de produs sau de categorie se pierde trafic organic, avand alte site-uri care apar in top precum Amazon. Pentru a fi cat mai clar, numele site-ului este un criteriu foarte important pentru cautarile pe Google. Asta inseamna ca atunci cand cineva cauta numele brandului, va fi favorizat intr-o anumita masura site-ul care apartine brandului. Prin urmare, nu ar fi fost deloc dificil ca Lego sa aiba pozitia 1 pentru aceste cuvinte cheie.
De sigur ca exista produse care poate nu exista, precum „pokemon lego”, insa se poate inclusiv folosi informatia luata din cercetarea cuvintelor cheie si a competitiei pentru a aduce produse noi pe site.
Problema 3: Articolele informationale nu sunt optimizate SEO
Exista multe optimizari SEO care lipsesc pentru articolele publicate pe lego.cum, iar asta se poate vedea cel mai bine atunci cand ne uitam la traficul organic obtinut comparativ cu competitorii.
Ca sa fie si mai clar, site-urile cu autoritate mare au oportunitatea de a aparea pe Google printre primele pozitii aproape instant. Insa, asta depinde si de continutul pe care acestia in publica si optimizarile SEO.
De exemplu, acest articol genereaza 123 vizite organice lunar:
In acelasi timp, un articol publicat de catre un alt site tintit tot pe aceleasi cuvinte cheie principale, generaza 5,8 mii de vizite organice:
Nota: cele 5,8 mii de vizite organice sunt estimate pentru luna Mai 2023, fiind un articol care are o sezonalitate ridicata, lunile Septembrie-Decembrie fiind cele care genereaza cel mai mult trafic pentru acest articol.
Problema 4: Paginile de categorie care nu apar in top pe Google si nu genereaza foarte mult trafic organic
Exista cuvinte cheie foarte cautate pentru care Lego are deja pagini dedicate, insa nu generaza foarte mult trafic organic
Exemplu:
Desicuvantul cheie are un volum de cautari de 33,1 mii doar in SUA, Legoobtine doar 49 de vizite organice pentru acest cuvant cheie, fiind pe pozitia 26.
Daca din cele peste 100 de mii de cautari organice pentru cuvantul cheie „dinosaurtoys” Lego ar reusi sa obtina 10 mii de vizite organice, la o rata de conversie de 1% (rata de conversie este mai mare pentru paginile de produs/categorie decat pentru articole informationale) si o valoare medie a comenzii de doar 50 de euro, acestia ar genera venituri anuale de 60,000 euro:
Un exemplu ca se poate il da tot Ikea care are o optimizare SEO atat de buna incat apare pe primul loc Google chiar si pentru cele mai generale cuvinte precum „canapea”, „fotoliu” sau „rama de pat”.